Na działkach znajdziemy wiele starych i nieciętych krzewów winorośli, które nie owocują bądź owocują, ale mają bardzo mało owoców, najczęściej złej jakości. Aby uzyskać lepsze efekty w prowadzeniu krzewów powinno się wykonywać zabiegi pielęgnacyjne.
Jednym z zabiegów jakie można wykonać by poprawić owocowanie u winorośli jest wykonanie zimowego cięcia, które wykonujemy najczęściej w lutym, a najpóźniej do połowy marca.
Cięcie można wykonać później, jednak spowoduje to w miejscu cięcia zwiększone wydalania części składników mineralnych pobieranych przez system korzeniowy krzewów czyli wystąpi tzw. płacz roślin.
Właściwe cięcie polega na usuwaniu części latorośli (pędów), które owocowały w roku poprzednim. Ponadto usuwa się część zeszłorocznych łóz oraz niepotrzebnych ramion i pni.
Wielkość cięcia uzależniona jest od formy jaką chcemy nadać krzewowi.
Winorośl owocuje na latoroślach (pędach), które wyrosną w danym roku z pąków znajdujących się na łozie (zeszłorocznej latorośli). Dlatego też cięcie wykonujemy tak aby:
– usunąć wszystkie pędy zeschnięte oraz te, których grubość jest mniejsza od grubości ołówka,
– zostawić wybrane łozy i czopy (pędy – łozy), które są żywe, po przycięciu mają kolor zielony w miejscu cięcia,
– przy cięciu na długą łozę pozostawić do 12 pąków oddalonych od siebie co 15 – 20 cm,
– przy cięciu na czopy pozostawić do 2 pąków.
Zbyt duża liczba pąków spowoduje duże zagęszczenie przez co owoce będą rosnąć w zacienieniu i będą zmuszone do konkurowania o składniki pokarmowe.
Instruktor Ogrodowy Społecznej Służby Instruktorskiej Pan Bogusław Kołodkiewicz wykonał zimowe cięcie winorośli.
Winorośl przed cięciem Winorośl po cięciu
Krzewy winorośli zostały przycięte tak aby zostały tzw. czopy czyli pędy (łozy) mające dwa oczka, z których wyrosną, w roku cięcia pędy owocujące – latorośla.
Opracowanie:
Bogusław Kołodkiewicz – Instruktor Ogrodowy SSI
Joanna Gadzinowska – Starszy Instruktor ds. ogrodniczych OM PZD w Krakowie,
Źródło: http://pzd.pl/artykuly/26122/135/Zimowe-ciecie-winorosli.html